Swojska kiełbasa na weselu – idealne rozwiązanie
W artykule dowiesz się:
Sklepowe kiełbasy nie umywają się do swojskiej wędzonki. Domowa kiełbasa ma niesamowity smak i zapach – jest nie do podrobienia! Urządzenia takie jak nadziewarka do kiełbasy, pomogą pasjonatom wyczarować specjał, który zachwyci przyjaciół na grillu oraz pozwoli po królewsku ugościć rodzinę przy świątecznym stole.
Domowe wędliny za pomocą wędzarni
Wytwarzając wędliny zgodnie z polską tradycją, otrzymujemy nie tylko produkt o unikalnych walorach smakowych, ale również gwarancję wyrobu najwyższej jakości. W ostatnich latach obserwujemy odrodzenie krajowych tradycji wędliniarskich. Jak grzyby po deszczu wyrastają przydomowe wędzarnie, a z półek sklepowych znikają takie urządzenia jak: wilk do mięsa, nadziewarka do kiełbasy i piła do kości. Wytwarzanie mięsnych przetworów to już standard w gospodarstwach agroturystycznych, a małe masarnie walczą o oznaczenie swoich wyrobów znakiem „Produkt regionalny i tradycyjny”.
Przepis na dobrą swojśką kiełbasę
Dobre kiełbasy da się zrobić z każdego rodzaju mięsa, ale najlepsze powstają z połączenia kilku gatunków, np. wieprzowiny, wołowiny i cielęciny. Smakosze docenią także kiełbasy z baraniną lub dziczyzną. Do wytworzenia kabanosów świetnie nadaje się mięso z nutrii, a parówki można przygotować z kurczaka lub indyka. Ważne, żeby wszystkie składniki zmielić, dobierając odpowiednią dla danego rodzaju wędliny grubość oczek w sicie.
Przeczytaj także: Jaką kiełbasę i wędliny dodać na wiejski stół na weselu?
Wilk do mięsa z apetytem na dziczyznę
Wilk do mięsa jest urządzeniem ułatwiającym rozdrobnienie nawet najtwardszych mięs – np. jeleniny, która bywa żylasta, ale bardzo wzbogaci smak finalnego wyrobu. W tym przypadku kuchenna maszynka do mielenia może sobie nie poradzić. Jeżeli chcemy otrzymać kiełbasę bardziej soczystą, dolewamy do przygotowanego farszu wodę lub dorzucamy więcej tłustego mięsa. W produktach typu salami lub mortadela świetnie sprawdza się dodatek posiekanej słoniny.
Nadziewarka do kiełbasy na ostro
O smaku wędlin decydują w dużej mierze przyprawy. Oprócz soli i pieprzu warto również pamiętać o majeranku oraz gałce muszkatołowej. Chcąc otrzymać bardziej zdecydowaną w smaku jałowcówkę, dosypujemy do mięsa utłuczone w moździerzu jagody jałowca, a przygotowując kiełbasę czabajską – paprykę w proszku.
Sposób doprawiania zależy od indywidualnych preferencji, a także lokalnych tradycji. W regionie łódzkimi od czasów przedwojennych powodzeniem cieszy się kiełbasa z dodatkiem startej skórki cytrynowej, w Małopolsce jada się kiełbasę z kminkiem, a w okolicach Markowa z dużą ilością czosnku.
Po wyrobieniu mięsnej masy należy napełnić nią jelita. Dobra nadziewarka do kiełbasy powinna zawierać w zestawie lejki do napełniania o różnych średnicach. Dzięki temu możliwy będzie wyrób cienkich kabanosów i grubszej kiełbasy, idealnej na kanapki.
Ciepło-zimno… kiełbasa
Niektóre kiełbasy smakują wyśmienicie po sparzeniu gorącą wodą, inne warto uwędzić. Odymianie na zimno sprawia, że wyrób będzie trwalszy, jednak sam proces trwa kilka dni. Wędzenie na ciepło przebiega dużo szybciej – wystarczą ok. 3-4 godziny. Podczas wędzenia należy pamiętać o użyciu właściwego drewna. Odpowiednie pochodzi z drzew liściastych i owocowych. Z iglastych dopuszczalny jest jałowiec (jako domieszka).
Inwestując w budowę przydomowej wędzarni lub projektując małą masarnię, warto urządzić je w sposób profesjonalny. Wilk do mięsa, porządny stół do krojenia półtusz, kloc masarski, noże rzeźnicze oraz zestaw haków do wędzenia i wieszania dojrzewającego mięsa to absolutne minimum.
Warto wspomnieć, że domową kiełbasę można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Nadziewarka do kiełbasy poradzi sobie doskonale z różnego rodzaju bezmięsnymi wsadami. Tradycyjnie uwędzone kiszki ziemniaczane lub kiełbasiane wariacje z fasolowym czy grochowym farszem są bardzo zdrowe i smakują wyśmienicie na weselu.