Jedną z najważniejszych kwestii na weselu jest menu. Dobre jedzenie jest bardzo ważne. Jakie ciastka wybrać? Na jaki alkohol postawić? Gdzie zamówić menu? Dobrym rozwiązaniem jest wybór dań, które oferuje dana sala weselna. Ta posiada odpowiednie zaplecze do serwowania twoim gościom pysznych dań. Sprawdź, które potrawy są na topie i jaki jest must have każdego przyjęcia weselnego.
Organizacja przyjęcia weselnego wymaga od nas kompleksowego podejścia do zadania. Po wyborze sali weselnej, pora na przygotowanie odpowiedniego menu. Nie musimy tego robić sami. Sale posiadają swoich specjalistów, którzy pomogą ci dopasować menu do preferencji gości. Wesele bez dobrego jedzenia nie może być udane. W związku z tym menu na wesele powinno być dobrze przemyślane. Jakie ciasta wybrać? A jakie napoje? Sprawdź, co jest na topie.
Modne przystawki na zimno
W artykule dowiesz się:
Każdego sezonu modne są pewne dania. A jakie są modne przystawki na zimno? Nietypowym daniem jest rolada z karpia. Wygląda ekstrawagancko, a danie smakuje niesamowicie. Podawane jest z zieleniną. Modną i ponadczasową przystawką są śledzie w oleju lub sałatki śledziowe. Polacy uwielbiają tradycyjne, polskie smaki. Nowością jest pasztet z galaretką podawany na zimno z sosem żurawinowym.
Co jeszcze powinno pojawić się na stołach? Jakie są modne przystawki na zimno? Gazpacho podawane w słoiczkach. To świetna propozycja dla wegetarian. Dużym zainteresowaniem cieszą się także paszteciki z ciasta francuskiego. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie bagietek i różnych deepów. Najpopularniejsze są te z awokado, a także pasty jajeczne.
Modne przystawki na zimno:
- babeczki z pieczarkami;
- tatar z anchois i wasabi;
- galaretka z kurczaka;
- kasza kuskus z krewetkami i awokado.
Modne przystawki na zimno na pewno sprawią, że stół będzie wyglądał apetycznie.
Nowoczesne dania mięsne
Jakie nowoczesne dania mięsne są na topie? Poniżej lista, która może być dla ciebie inspiracją:
- udka w sosie groszkowym podawane z delikatnymi ziemniakami;
- podudzia z kurczaka podawane z mozzarellą i pomidorkami;
- kokosowa potrawa z ananasem;
- kociołek warzywny z mięsem mielonym.
Warto także wykorzystać warzywa i owoce sezonowe do przyrządzania nowoczesnych dań mięsnych.
Czy nowoczesne dania mięsne sprawdzą się na każde przyjęcie? Nie. Warto łączyć klasykę z nietypowymi propozycjami. Nie zapomnij o tym, że część gości lubi klasyczną kuchnię. Wybierz menu, w którym nie zabraknie rosołu czy kotleta schabowego, a także klasycznych klusek śląskich. A jakie jeszcze dania gorące na imprezę wybrać? Postaw na buliony, a także strogonow. Możesz wcześniej porozmawiać z właścicielami sali, by zarekomendowali dla ciebie najlepsze produkty.
Mini desery na wesele
Jakie mini desery na wesele wybrać? Paleta słodyczy spośród których możemy wybierać jest ogromna. Na pewno świetnie sprawdzą się kolorowe babeczki: białe, czerwone, a nawet … czarne! Postaw na kolorowe zdobienia. Co jeszcze jest na topie? Jakie ciasta wybrać? Na stołach powinien pojawić się jabłecznik. Ten smakuje wyjątkowo, szczególnie jesienią, gdy mamy dostęp do świeżych jabłek. Kolejną propozycją są serniczki. Dlaczego sernik jest tak popularny? To klasyczne i puszyste ciasto. Można je podawać na wiele sposobów: z brzoskwiniami, a także z galaretką czy bitą śmietaną.
Popularne ciasta to także krówka. Słodki deser, który na pewno przypadnie twoim gościom do gustu. A jakie napoje wybrać? I ile ich zakupić? Na jednego gościa liczymy 3 litry napoju, bez kawy i herbaty. Na topie są wszelkie słodkie i gazowane napoje. Np. cola czy fanta. Na stołach nie powinno zabraknąć soków o smakach pomarańczowym czy jabłkowym. Pamiętaj także o wodzie. Ta powinna być serwowana w szklanych butelkach. Warto także, by na stołach pojawiły się napoje w karafkach.
Czy wybór menu to trudne zadanie? Na pewno. Nie jest proste, by trafić w gusta naszych gości. Warto zatem postawić na klasykę, która zawsze się sprawdzi. Menu powinno być także dostosowane do konkretnej pory roku. Rosół świetnie sprawdza się zimą, niekoniecznie latem.