Przykładowe menu weselne – ile posiłków na weselu?
W artykule dowiesz się:
Jak skomponować idealne menu weselne, żeby wszystkim smakowało, żeby jedzenia nie brakowało, ale i nie zostało zbyt wiele?
Pamiętajmy, że przygotowując wesele, nie możemy zaniedbać jednego z najważniejszych elementów: menu. Choć wśród większości imprez weselnych niepodzielnie dominują dania typowo tradycyjne i polskie, coraz częściej nastaje moda na kuchnię europejską i azjatycka. Na stołach polskich weselników spotkać można więc owoce morza, a nawet sushi czy grillowane mięsa. Jak jednak dobrać menu „optymalnie” pod własne wesele i na ile posiłków się zdecydować?
Dania weselne na ciepło
Podstawa każdego menu weselnego to zupy: a tu mamy do wyboru mnóstwo rodzajów, od rosołu, zupy orkiszowej, przez żurek z chlebkiem aż po kremy: z kurek, brokułów i innych grzybów. Z dań gorących możemy postawić z całą pewnością na wszelkiego rodzaju barszcze (czerwony, z krokietami, z pasztecikami), flaczki oraz zupę gulaszową. I to tylko tyle, jeśli chodzi o zupy!
Zobacz: Stół wiejski ile czego – jakie mięso i wędliny?
Polskie wesele nigdy nie obędzie się bez typowego, wiejskiego stołu: muszą się na nim znaleźć wędliny i swojskie kiełbasy, samodzielnie wypiekany chleb, pasztety i kaszanki, a poza tym gołąbki, bigos, szaszłyki czy gołąbki. Dobrym, mocnym pomysłem będzie z pewnością golonka z kapustą oraz zrazy w specjalnym sosie!
O czym pamiętać i czego się wystrzegać w menu weselnym?
Przygotowując menu weselne, należy pamiętać, że sama wódka, egzotyczne drinki i energiczna muzyka nie wystarczą, by zaspokoić apetyt większości gości na dobrą zabawę. To właśnie bogactwo menu powinno przyciągać gości do stołów i sprawiać, by w apetyczny, przyjemny sposób spędzali czas racząc się naszymi przysmakami. Dużym błędem jest więc szukanie oszczędności w wydatkach weselnych właśnie w kwestii serwowanych potraw kuchennych – kiepskie, zimne, albo co gorsza – źle przyprawione i niedobre potrawy szybko zniechęcą naszych gości do dobrej zabawy i sprawią, że cała impreza zmieni się w nudną męczarnię. Jak zaradzić na tego typu potencjalne problemy?
Catering i jakie dania na wesele
Główny problem to wybór osoby lub osób odpowiedzialnych za przyrządzanie dań na naszym weselu. Jedną z najpopularniejszych ostatnimi czasy opcji jest catering –jest to opcja dość kosztowna, ale, co zwykle jest regułą – jeśli płacimy, to mamy prawo wymagać. Niestety, ceny bywają okrutne: jeden talerz może mieścić się w przedziale 100-150 złotych! Łatwo przeliczyć sobie, jaki czeka nas w takiej sytuacji wydatek, jeśli zaprosimy na nasze wesele około stu gości… Niemniej, dobry catering to jedzenie podane w atrakcyjny sposób oraz w odpowiednim czasie – nie musisz się o nic martwić, specjaliści zrobią wszystko za Ciebie! Wybierając catering warto pamiętać o jednym: dobrze jest się oprzeć na firmie sprawdzonej, wykorzystanej już w przeszłości przez kogoś znajomego lub kogoś z rodziny – poleganie na nikomu nieznanych mini-przedsiębiorstwach może skończyć się mikroskopijnymi daniami na talerzach gości albo – zwyczajnie niesmacznym jedzeniem.
Zakąski i przystawki na stole weselnym
Szykując weselne menu, dobrze jest się zastanowić nad wybraniem pomocy zaprzyjaźnionych, znajomych kucharek. W ten sposób sami sprawdzimy, co wyląduje w garnku i będziemy mogli na bieżąco wszystko monitorować. Jeśli o ilość jedzenia chodzi, główną i najważniejszą zasadą jest: stoły powinny być zawsze pełne – goście jedzą praktycznie non-stop , nie tylko na początku wesela, o czym łatwo można zapomnieć dlatego warto pamiętać o przystawkach przed głównymi daniami i zakąskami by goście pomiędzy posiłkami mogli coś przekąsić. Impreza szybko się rozkręca, ale gdy część osób tańczy i pije, reszta lub delektować się jedzeniem i zwyczajnie ze sobą rozmawiać.