1. Aniołki z makramy – ręcznie robione prezenty pełne magii
  2. Plan stołów weselnych – niezbędny na eleganckim przyjęciu!
  3. Drewniane pudełka na obrączki
  4. Wynajem namiotu na wesele – co musisz wiedzieć?
  5. Atrakcje dla dzieci na weselu – 5 pomysłów by wesele nie było nudne!
  6. Wybór prezentu dla narzeczonych
  7. Bluzki i t-shirty damskie z outletu – na co zwrócić uwagę?
  8. Fotobudka na weselu – jak zorganizować, ile to kosztuje?
  9. Jaką sukienkę wybrać na ślub humanistyczny?
  10. Wypożyczalnia sukien ślubnych – Na co zwrócić uwagę i ile kosztują?
  11. Ślub cywilny – jakie formalności trzeba załatwić?
  12. Ślub kościelny – jakie formalności trzeba załatwić?
  13. Jak zostać fotografem ślubnym?
  14. Ubezpieczenie wesela – co daje i przed czym chroni?
  15. Menu na wesele
  16. Ciekawe dekoracje ślubne, które ozdobią każdą uroczystość
  17. Usługi krawieckie
  18. Idealny plener ślubny, czyli jak się przygotować do sesji ślubnej?
  19. Jaki fason sukni ślubnej wybrać?
  20. Jak zostać fotografem ślubnym?
  21. Jak zorganizować wspólny wieczór panieński i kawalerski?
  22. Dlaczego warto stawiać na skórzane obuwie?
  23. Zaproszenia ślubne ze zdjęciem – wyjątkowy format i pamiątka na długie lata
  24. Dowiedz się, jak dobrać suknię ślubną do Twojego wesela
  25. ŚLUB KOŚCIELNY – FORMALNOŚCI, KTÓRE MUSICIE ZAŁATWIĆ
  26. Ślub w długi weekend
  27. Ślub w Maju – przesądy, zalety i wady
  28. Czy można brać ślub 15 sierpnia?
  29. Wesele bezalkoholowe – czy to może się udać?
  30. Swojska kiełbasa – jak ją zrobić?
  31. Wieczór kawalerski w Warszawie – czego nie może zabraknąć na imprezie w Warszawie?
  32. Eleganckie ubranie wieczorowe podkreślające kobiecą sylwetkę
  33. Dlaczego próbny makijaż jest tak ważny i od czego zależy jego cena?
  34. Letnie oryginalne perfumy z brzoskwinią dla kobiet
  35. Perfumy z wetywerią? – subtelny zapach perfum z korzeni traw wetywerii
  36. Czy strój kąpielowy powinien być wybierany na podstawie panującej mody?
  37. Na co zwracać uwagę wybierając sukienkę na wesele?
  38. Inspiracje na wyjątkowe i oryginalne prezenty ślubne
  39. 7 pomysłów na prezent dla przyszłej panny młodej
  40. Na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy po ślubie?
  41. Czy grill na weselu i poprawinach jest dobrym pomysłem?
  42. Czy warto i dlaczego zapraszać dzieci na wesele?
  43. co wypada, a czego nie wypada gościom na ślubie i weselu?
  44. Ślub i wesele w długi weekend
  45. Zbieranie na wózek – niezbędna zabawa oczepinowa
  46. Oczepiny weselne – tradycja czy obciach zabaw weselnych?
  47. Barmańskie pokazy flair i serwowanie drinków weselnych
  48. Co wpisać w księdze gości weselnych? – przykłady i inspiracje życzeń
  49. Jak powinien wyglądać tort weselny ? – Figurki i dodatki dekoracyjne
  50. Oryginalna księga weselna na wpisy dla gości
  51. Pomysły na prezent ślubny zamiast kwiatów
  52. Ślub w długi weekend? – zobacz wady i zalety
  53. Zobacz co potrzebne jest do ślubu cywilnego ?
  54. Zmiana nazwiska po ślubie – zmieniać nazwisko rodowe ?
  55. Sale weselne w Warszawie – 7 ciekawych pomysłów
  56. Pomysły na oryginalne zabawne weselne oczepiny
  57. Jak wybrać sukienkę na poprawiny ?
  58. Jak dbać i pielęgnować suchą skórę twarzy ? – naturalne olejki i oliwa
  59. Jak pielęgnować cienkie i rzadkie włosy ? – spraw by były piękne
  60. Terminarz ślubny – zobacz dobrze zaplanowany ślub
  61. Ślub we wrześniu – 5 powodów na wesele jesienią
  62. Jak usadzić gości na weselu przy stole weselnym?
  63. O rocznicach ślubu
  64. Czym inspirować się podczas tworzenia zaproszeń ślubnych?
  65. Zaproszenia ślubne z Allegro – czy zamawiać?
  66. Stół wiejski na wesele – co i jak ?
  67. Podarunki i upominki w prezencie dla gości weselnych
  68. Jakie przekąski i przystawki na wesele?
  69. Planujemy wesele – krok po kroku
  70. Kilka pomysłów jak uatrakcyjnić wesele
  71. Ile alkoholu na wesele? – przelicznik jak liczyć zapotrzebowanie
  72. O czym pamiętać wybierając menu weselne?
  73. Drinki na weselu? – barman czy drink bar
  74. Fajerwerki i petardy na weselu – dodatkowa atrakcja
  75. Dekoracje stołów weselnych – jakie wybrać?
  76. Co zrobić, aby ślub był idealny?
  77. Kameralne przyjęcie weselne w restauracji
  78. Piosenki weselne – jak dopasować rytm tempo i gatunek?
  79. Teksty na zaproszenia ślubne – zobacz 10 propozycji
  80. Ręcznie robione zaproszenia na ślub
  81. 10 propozycji na bukiet do ślubu – zobacz inspiracje
  82. Kiedy dostarczyć lub wysłać zaproszenie ślubne?
  83. Robisz zaproszenie? – zobacz propozycje wierszyków weselnych
  84. Szukasz dj lub zespół weselny? – zobacz o co pytać
  85. Własna i dopasowana przysięga małżeńska?
  86. Rola świadka na weselu? – zobacz najważniejsze informacje
  87. Lampiony szczęścia na wesele
  88. Wiązanki ślubne – kaskada, berło, a może wachlarz?
  89. Nietypowe i oryginalne pomysły na prezent ślubny
  90. Nowości i trendy ślubne 2021/2022 – sprawdż

Przykładowe menu weselne – ile posiłków na weselu?

 

Jak skomponować idealne menu weselne, żeby wszystkim smakowało, żeby jedzenia nie brakowało, ale i nie zostało zbyt wiele?

Pamiętajmy, że przygotowując wesele, nie możemy zaniedbać jednego z najważniejszych elementów: menu. Choć wśród większości imprez weselnych niepodzielnie dominują dania typowo tradycyjne i polskie, coraz częściej nastaje moda na kuchnię europejską i azjatycka. Na stołach polskich weselników spotkać można więc owoce morza, a nawet sushi czy grillowane mięsa. Jak jednak dobrać menu „optymalnie” pod własne wesele i na ile posiłków się zdecydować?

Dania weselne na ciepło

Podstawa każdego menu weselnego to zupy: a tu mamy do wyboru mnóstwo rodzajów, od rosołu, zupy orkiszowej, przez żurek z chlebkiem aż po kremy: z kurek, brokułów i innych grzybów. Z dań gorących możemy postawić z całą pewnością na wszelkiego rodzaju barszcze (czerwony, z krokietami, z pasztecikami), flaczki oraz zupę gulaszową. I to tylko tyle, jeśli chodzi o zupy!

 

Zobacz: Stół wiejski ile czego – jakie mięso i wędliny?

 

Polskie wesele nigdy nie obędzie się bez typowego, wiejskiego stołu: muszą się na nim znaleźć wędliny i swojskie kiełbasy, samodzielnie wypiekany chleb, pasztety i kaszanki, a poza tym gołąbki, bigos, szaszłyki czy gołąbki. Dobrym, mocnym pomysłem będzie z pewnością golonka z kapustą oraz zrazy w specjalnym sosie!

 O czym pamiętać i czego się wystrzegać w menu weselnym?

Przygotowując menu weselne, należy pamiętać, że sama wódka, egzotyczne drinki i energiczna muzyka nie wystarczą, by zaspokoić apetyt większości gości na dobrą zabawę. To właśnie bogactwo menu powinno przyciągać gości do stołów i sprawiać, by w apetyczny, przyjemny sposób spędzali czas racząc się naszymi przysmakami. Dużym błędem jest więc szukanie oszczędności w wydatkach weselnych właśnie w kwestii serwowanych potraw kuchennych – kiepskie, zimne, albo co gorsza – źle przyprawione i niedobre potrawy szybko zniechęcą naszych gości do dobrej zabawy i sprawią, że cała impreza zmieni się w nudną męczarnię. Jak zaradzić na tego typu potencjalne problemy?

Catering i jakie dania na wesele

Główny problem to wybór osoby lub osób odpowiedzialnych za przyrządzanie dań na naszym weselu. Jedną z najpopularniejszych ostatnimi czasy opcji jest catering –jest to opcja dość kosztowna, ale, co zwykle jest regułą – jeśli płacimy, to mamy prawo wymagać. Niestety, ceny bywają okrutne: jeden talerz może mieścić się w przedziale 100-150 złotych! Łatwo przeliczyć sobie, jaki czeka nas w takiej sytuacji wydatek, jeśli zaprosimy na nasze wesele około stu gości… Niemniej, dobry catering to jedzenie podane w atrakcyjny sposób oraz w odpowiednim czasie – nie musisz się o nic martwić, specjaliści zrobią wszystko za Ciebie! Wybierając catering warto pamiętać o jednym: dobrze jest się oprzeć na firmie sprawdzonej, wykorzystanej już w przeszłości przez kogoś znajomego lub kogoś z rodziny – poleganie na nikomu nieznanych mini-przedsiębiorstwach może skończyć się mikroskopijnymi daniami na talerzach gości albo – zwyczajnie niesmacznym jedzeniem.

Zakąski i przystawki na stole weselnym

Szykując weselne menu, dobrze jest się zastanowić nad wybraniem pomocy zaprzyjaźnionych, znajomych kucharek. W ten sposób sami sprawdzimy, co wyląduje w garnku i będziemy mogli na bieżąco wszystko monitorować. Jeśli o ilość jedzenia chodzi, główną i najważniejszą zasadą jest: stoły powinny być zawsze pełne – goście jedzą praktycznie non-stop , nie tylko na początku wesela, o czym łatwo można zapomnieć dlatego warto pamiętać o przystawkach przed głównymi daniami i zakąskami by goście pomiędzy posiłkami mogli coś przekąsić. Impreza szybko się rozkręca, ale gdy część osób tańczy i pije, reszta lub delektować się jedzeniem i zwyczajnie ze sobą rozmawiać.

Index