Wiejski stół na weselu

 

Dużą popularność na weselach zyskuje tzw. „wiejski stół” – specjalna atrakcja, dzięki której goście mają możliwość spróbowania wielu swojskich, jak sama nazwa wskazuje – wiejskich, przysmaków.

Jak powinien wyglądać stół wiejski na weselu?

 

Decydując się na wiejski stół na weselu, warto rozważyć wiele kwestii – czy ma być to stół profesjonalny, czy chcemy skorzystać z usług cateringu albo restauracji, czy może zorganizujemy wszystko sami. Koncepcja samego stołu jest ogólnie wszędzie taka sama – potrawy muszą być różnorodne, intrygujące i niecodzienne, a jedzenia na stole nie ma prawa zabraknąć! Co ważne, dobrze zorganizowany stół wiejski jest świetnym elementem do… fotografowania. Warto pamiętać, że nazwa „wiejski” wcale nie oznacza, że z rozwiązania tego mogą korzystać osoby, organizujące wesele na wsi – wręcz przeciwnie: to na miejskich, dużych i urządzanych z rozmachem weselach stoły wiejskie najbardziej pasują do reszty atrakcji wesela.

stół wiejski na weselebimber beczka wesele

Co powinno znaleźć się na stole i ile czego dodać ?

 

 

Jakie potrawy królować powinny na stole wiejskim? Poza swojskimi kiełbasami i wędlinami najróżniejszego rodzaju, warto wybrać także kilka rodzajów pieczywa, pierogi, szynkę, a także polskie specjały – bigos i gulasz. Im więcej osób na weselu, tym większy stół powinniśmy przygotować! Nie zapominajmy też o dodatku do stołu w postaci… niewielkiego barku. Wesela bezalkoholowe są rzadkością, a obok tradycji dotyczącej jadłospisu, istnieje w naszym kraju bogata tradycja jeśli chodzi o różnego rodzaju trunki. Zamiast jednak stawiać kupne wódki i martini, postawmy obok stołu wiejskiego domowej roboty nalewki, miód pitny i bardziej egzotyczne alkohole, których goście nie mają możliwości spożywać na co dzień. Wiejski stół na weselu w przypadku ogromnych imprez jest także okazją do promowania polskiego jedzenia wśród obcokrajowców – zakładając, że na naszym weselu pojawią się takie osoby.

 

Przykładowy zestaw na stół weselny na około 100 osób:

 

  • szynka z tłuszczykiem 2szt (ok.2kg)
  • szynka bez tłuszczu 2 szt (ok.2kg)
  • baleron wędzony 1szt (ok.1,2kg)
  • polędwica wędzona 1szt (ok.1kg)
  • rolada schabowa w boczku 1szt (ok.1,5kg)
  • polędwiczki wędzone 2szt (ok.0,5kg)
  • boczek wędzony 1szt (ok.1kg)
  • szynka chłopska dojrzewająca 1szt (ok.1,5kg)
  • polędwiczki dojrzewające 4szt (ok.1kg)
  • kabanosy ok.2kg
  • kiełbasa palcówka ok.1,5kg
  • kiełbasa wiejska ok.1,5kg
  • kiełbasa ogniskowa ok.2kg
  • słonina solona lub boczek ok.1,5kg
  • słonina wędzona ok.1kg

Wyroby na wiejski stół

  • pasztety i smalec,
  • swojskie twarogi oraz masło
  • rózne kiełbasy: myśliwska, pieprzowa, suszona, wiejska (…)
  • kaszanka,
  • szynka wędzona
  • bigos,
  • żurek,
  • kwaśnica,
  • domowe ogórki kiszone,
  • świeże warzywa: kolorowe pomidorki i aromatyczna np. czerwona cebulka
  • chlebek na zakwasie,
  • musztardy, przyprawy, chrzan,
  • bimber, nalewka, śliwowica

Wiejski stół na weselu – przygotowanie profesjonalne czy samodzielne?

Decydując się na rozwiązanie amatorskie, jeśli chodzi o stół wiejski, powinniśmy zastanowić się nad paroma kwestiami: czy posiadamy zasoby i umiejętności, niezbędne, by stworzyć atrakcyjny egzemplarz wiejskiego stołu? Dodatkowo, jeśli nawet znamy kilka kucharek, które mogą nam pomóc w organizacji wesela i wprowadzeniu do akcji opisywanego stołu, upewnijmy się, że kucharki te dostarczą nam nie tylko odpowiedniej ilości, ale także jakości dań. Bez jakości nie może być mowy o udanym koncepcie stołu – w końcu stół ma być źródłem przyciągających smakołyków, a nie zbiorem przeciętnych potraw z hipermarketu… Wiejski stół na weselu ma także tę niepowtarzalną zaletę, że pomaga gościom się integrować – zmusza ich także do wstania ze swoich miejsc i przemierzenia sali, by skosztować pyszności.

 

Cena wynajmu stołu wiejskiego to około 600-1000zł

 

Cena zależy od ilości produktów oraz na jaka szacunkową ilość gości ma wystarczyć .

 

Decydując się na ideę wiejskiego stołu, zastanówmy się, czy wybrany przez nas koncept w ogóle pasuje do całości sali weselnej – może się okazać, że wóz z sianem, w którym zorganizowano właśnie „wiejski stół”, nie będzie kompletnie współgrał z nowoczesnymi dekoracjami i minimalistyczną aranżacją podczas wesela.

Banner Content