1. Dlaczego próbny makijaż jest tak ważny i od czego zależy jego cena?
  2. Letnie oryginalne perfumy z brzoskwinią dla kobiet
  3. Perfumy z wetywerią? – subtelny zapach perfum z korzeni traw wetywerii
  4. Czy strój kąpielowy powinien być wybierany na podstawie panującej mody?
  5. Na co zwracać uwagę wybierając sukienkę na wesele?
  6. Inspiracje na wyjątkowe i oryginalne prezenty ślubne
  7. 7 pomysłów na prezent dla przyszłej panny młodej
  8. Na której ręce nosi się pierścionek zaręczynowy po ślubie?
  9. Czy grill na weselu i poprawinach jest dobrym pomysłem?
  10. Czy warto i dlaczego zapraszać dzieci na wesele?
  11. co wypada, a czego nie wypada gościom na ślubie i weselu?
  12. Ślub i wesele w długi weekend
  13. Zbieranie na wózek – niezbędna zabawa oczepinowa
  14. Oczepiny weselne – tradycja czy obciach zabaw weselnych?
  15. Barmańskie pokazy flair i serwowanie drinków weselnych
  16. Co wpisać w księdze gości weselnych? – przykłady i inspiracje życzeń
  17. Jak powinien wyglądać tort weselny ? – Figurki i dodatki dekoracyjne
  18. Oryginalna księga weselna na wpisy dla gości
  19. Pomysły na prezent ślubny zamiast kwiatów
  20. Ślub w długi weekend? – zobacz wady i zalety
  21. Zobacz co potrzebne jest do ślubu cywilnego ?
  22. Zmiana nazwiska po ślubie – zmieniać nazwisko rodowe ?
  23. Sale weselne w Warszawie – 7 ciekawych pomysłów
  24. Pomysły na oryginalne zabawne weselne oczepiny
  25. Jak wybrać sukienkę na poprawiny ?
  26. Jak dbać i pielęgnować suchą skórę twarzy ? – naturalne olejki i oliwa
  27. Jak pielęgnować cienkie i rzadkie włosy ? – spraw by były piękne
  28. Terminarz ślubny – zobacz dobrze zaplanowany ślub
  29. Ślub we wrześniu – 5 powodów na wesele jesienią
  30. Jak usadzić gości na weselu przy stole weselnym?
  31. O rocznicach ślubu
  32. Czym inspirować się podczas tworzenia zaproszeń ślubnych?
  33. Zaproszenia ślubne z Allegro – czy zamawiać?
  34. Stół wiejski na wesele – co i jak ?
  35. Podarunki i upominki w prezencie dla gości weselnych
  36. Jakie przekąski i przystawki na wesele?
  37. Planujemy wesele – krok po kroku
  38. Kilka pomysłów jak uatrakcyjnić wesele
  39. Ile alkoholu na wesele? – przelicznik jak liczyć zapotrzebowanie
  40. O czym pamiętać wybierając menu weselne?
  41. Drinki na weselu? – barman czy drink bar
  42. Fajerwerki i petardy na weselu – dodatkowa atrakcja
  43. Dekoracje stołów weselnych – jakie wybrać?
  44. Co zrobić, aby ślub był idealny?
  45. Kameralne przyjęcie weselne w restauracji
  46. Piosenki weselne – jak dopasować rytm tempo i gatunek?
  47. Teksty na zaproszenia ślubne – zobacz 10 propozycji
  48. Ręcznie robione zaproszenia na ślub
  49. 10 propozycji na bukiet do ślubu – zobacz inspiracje
  50. Kiedy dostarczyć lub wysłać zaproszenie ślubne?
  51. Robisz zaproszenie? – zobacz propozycje wierszyków weselnych
  52. Szukasz dj lub zespół weselny? – zobacz o co pytać
  53. Własna i dopasowana przysięga małżeńska?
  54. Rola świadka na weselu? – zobacz najważniejsze informacje
  55. Lampiony szczęścia na wesele
  56. Wiązanki ślubne – kaskada, berło, a może wachlarz?
  57. Nietypowe i oryginalne pomysły na prezent ślubny
  58. Nowości i trendy ślubne 2021/2022 – sprawdż

Jakie przystawki i zimne przekąski wybrać na wesele?

 

Przekąski na wesele są bardzo ważnym elementem menu – w końcu między jednym a drugim ciepłym daniem goście lubią coś podjadać. Podpowiadamy, jak wybrać dobre przekąski.

 

Podstawą podczas urządzania menu weselnego powinno być: jedzenia nigdy za mało! Nie ma chyba gorszej sytuacji podczas maksymalnie rozkręconej imprezy niż brak ciepłych lub – w skrajnym przypadku – żadnych potraw na stole. Warto więc przed rozpoczęciem wesela dobrze przygotować menu, wziąć pod uwagę ilość obecnych gości, a także – w miarę możliwości – ich preferencje. Główna zasada to: stoły mają być pełne! Jeśli widzimy, że w którymś fragmencie stołu pojawiają się ubytki, powinniśmy jak najszybciej je zapełnić! Owszem, taniec i muzyka to świetna rozrywka, ale większość gości i tak spędza lwią część czasu na krześle, właśnie przy swoim talerzyku.




 

Od czego zacząć wybierając przystawki ?

Komponując menu weselne, warto zacząć od dań obowiązkowych – czyli najczęściej tradycyjnych, pojawiających się na wszystkich weselach. Rosół z makaronem, tradycyjny schabowy, barszcz czerwony, flaczki, różnego rodzaju mięsa grillowane czy bigos to podstawa! Niezależnie od tego, czy decydujemy się na drogi i porządny catering, który o wszystko zadba, czy też korzystamy z pomocy i doświadczenia zaprzyjaźnionych kucharek, pewne dania na polskim weselu po prostu powinny się pojawić. Dużym plusem każdego wesela jest tzw. wiejski stół, który stanowi nie lada atrakcję dla każdego biesiadnika!



Przekąski na wesele –wiejski stół

 Jedną z ciekawszych atrakcji, jeśli chodzi o menu weselne, jest wiejski stół – czyli obłożony kiełbasami, szynką, boczkiem oraz wędlinami stół, będący wręcz symbolem polskiego jadła przywodzącym na myśl minione wieki. Zwykle do wyboru mamy kilka wariantów, znacznie różniących się cenowo – niektóre zaczynają się w okolicach tysiąca złotych, inne kończą na paru tysiącach. Indyk pieczony, kartacze, smalec ze skwarkami, staropolski chleb z pieca, salceson, kaczki pieczone, rolada boczkowa i wiele, wiele innych tradycyjnych atrakcji to dla większości gości świetne rozwiązanie.

 

Zobacz: Jak powinien wyglądać i co dodać na wiejski stół?

 

Każdy częstuje się w ramach własnych potrzeb i nikomu niczego nie brakuje – żyć nie umierać! Wynajmując firmę cateringową, zawsze warto zastanowić się, co zrobimy z resztkami jedzenia – najczęściej wiele firm pozostałe jedzenie zabiera ze sobą, ale my możemy zrobić inaczej – przy pomocy dodatkowych opakowań nic nie stoi na przeszkodzie byśmy podarowali resztki jedzenia (ciasta, pyszne, swojskie kiełbasy i wędliny i wiele innych dań) naszym gościom – z pewnością będą bardzo wdzięczni!

 

Menu weselne – nie tylko dania główne, czyli przekąski na wesele

Przygotowując menu weselne, nie możemy zapominać także o przekąskach i dodatkach takich jak desery, galaretki czy lody (patrz: słodki kącik na weselu). Stanowią one miłe urozmaicenie pomiędzy rzeczywistymi, pełnowartościowymi posiłkami i z pewnością podniosą humor zaproszonych gości. Istnieje wiele ciekawych ciast i deserów, które znakomicie nadają się do tej roli. Dobrze jest też zastanowić się nad wyborem napojów: zarówno alkoholowych, jak i gazowanych i niegazowanych. Tym, co zapewni nam sukces, z całą pewnością będzie różnorodność – i w tę stronę celujmy!

 

 

  • deski serów,
  • deski mięs,
  • sałatki warzywnej,
  • sałatki królewskiej,
  • sałatki greckiej,
  • ryby po grecku,
  • zimnych nóżek,
  • pomidory zielone,
  • pomidory żółte,
  • pomidory czerwone,
  • czosnek,
  • oliwa,
  • parmezan,
  • bagietka włoska.
  • zielony ogórek,
  • mix sałat,
  • suszone pomidory,
  • prażony słonecznik,
  • marynowany czosnek,
  • oliwa z oliwek.
  • koreczki z oliwkami,
  • pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego,
  • sałatka nachos,
  • jajka faszerowane,
  • grissini z szynką parmeńską,
  • sałatka z mozzarellą i pomidorem,
  • bruschetty,
  • sałatka zawinięta w ogórek,
  • tortille sakiewki,
  • sajgonki,
  • mini pizzerinki,
  • bruschettę na ciepło,
  • mini krokiety na ciepło,
  • mini burgery,
  • tartaletki z nadzieniem owocowym lub mięsno-warzywnym,
  • grillowane warzywa,
  • mini tortille,
  • farsz zasmażany w cukinii.