Jakie przystawki i zimne przekąski wybrać na wesele?
W artykule dowiesz się:
Przekąski na wesele są bardzo ważnym elementem menu – w końcu między jednym a drugim ciepłym daniem goście lubią coś podjadać. Podpowiadamy, jak wybrać dobre przekąski.
Podstawą podczas urządzania menu weselnego powinno być: jedzenia nigdy za mało! Nie ma chyba gorszej sytuacji podczas maksymalnie rozkręconej imprezy niż brak ciepłych lub – w skrajnym przypadku – żadnych potraw na stole. Warto więc przed rozpoczęciem wesela dobrze przygotować menu, wziąć pod uwagę ilość obecnych gości, a także – w miarę możliwości – ich preferencje. Główna zasada to: stoły mają być pełne! Jeśli widzimy, że w którymś fragmencie stołu pojawiają się ubytki, powinniśmy jak najszybciej je zapełnić! Owszem, taniec i muzyka to świetna rozrywka, ale większość gości i tak spędza lwią część czasu na krześle, właśnie przy swoim talerzyku.
Od czego zacząć wybierając przystawki ?
Komponując menu weselne, warto zacząć od dań obowiązkowych – czyli najczęściej tradycyjnych, pojawiających się na wszystkich weselach. Rosół z makaronem, tradycyjny schabowy, barszcz czerwony, flaczki, różnego rodzaju mięsa grillowane czy bigos to podstawa! Niezależnie od tego, czy decydujemy się na drogi i porządny catering, który o wszystko zadba, czy też korzystamy z pomocy i doświadczenia zaprzyjaźnionych kucharek, pewne dania na polskim weselu po prostu powinny się pojawić. Dużym plusem każdego wesela jest tzw. wiejski stół, który stanowi nie lada atrakcję dla każdego biesiadnika!
Przekąski na wesele –wiejski stół
Jedną z ciekawszych atrakcji, jeśli chodzi o menu weselne, jest wiejski stół – czyli obłożony kiełbasami, szynką, boczkiem oraz wędlinami stół, będący wręcz symbolem polskiego jadła przywodzącym na myśl minione wieki. Zwykle do wyboru mamy kilka wariantów, znacznie różniących się cenowo – niektóre zaczynają się w okolicach tysiąca złotych, inne kończą na paru tysiącach. Indyk pieczony, kartacze, smalec ze skwarkami, staropolski chleb z pieca, salceson, kaczki pieczone, rolada boczkowa i wiele, wiele innych tradycyjnych atrakcji to dla większości gości świetne rozwiązanie.
Zobacz: Jak powinien wyglądać i co dodać na wiejski stół?
Każdy częstuje się w ramach własnych potrzeb i nikomu niczego nie brakuje – żyć nie umierać! Wynajmując firmę cateringową, zawsze warto zastanowić się, co zrobimy z resztkami jedzenia – najczęściej wiele firm pozostałe jedzenie zabiera ze sobą, ale my możemy zrobić inaczej – przy pomocy dodatkowych opakowań nic nie stoi na przeszkodzie byśmy podarowali resztki jedzenia (ciasta, pyszne, swojskie kiełbasy i wędliny i wiele innych dań) naszym gościom – z pewnością będą bardzo wdzięczni!
Menu weselne – nie tylko dania główne, czyli przekąski na wesele
Przygotowując menu weselne, nie możemy zapominać także o przekąskach i dodatkach takich jak desery, galaretki czy lody (patrz: słodki kącik na weselu). Stanowią one miłe urozmaicenie pomiędzy rzeczywistymi, pełnowartościowymi posiłkami i z pewnością podniosą humor zaproszonych gości. Istnieje wiele ciekawych ciast i deserów, które znakomicie nadają się do tej roli. Dobrze jest też zastanowić się nad wyborem napojów: zarówno alkoholowych, jak i gazowanych i niegazowanych. Tym, co zapewni nam sukces, z całą pewnością będzie różnorodność – i w tę stronę celujmy!
- deski serów,
- deski mięs,
- sałatki warzywnej,
- sałatki królewskiej,
- sałatki greckiej,
- ryby po grecku,
- zimnych nóżek,
- pomidory zielone,
- pomidory żółte,
- pomidory czerwone,
- czosnek,
- oliwa,
- parmezan,
- bagietka włoska.
- zielony ogórek,
- mix sałat,
- suszone pomidory,
- prażony słonecznik,
- marynowany czosnek,
- oliwa z oliwek.
- koreczki z oliwkami,
- pierożki z ciasta drożdżowego lub francuskiego,
- sałatka nachos,
- jajka faszerowane,
- grissini z szynką parmeńską,
- sałatka z mozzarellą i pomidorem,
- bruschetty,
- sałatka zawinięta w ogórek,
- tortille sakiewki,
- sajgonki,
- mini pizzerinki,
- bruschettę na ciepło,
- mini krokiety na ciepło,
- mini burgery,
- tartaletki z nadzieniem owocowym lub mięsno-warzywnym,
- grillowane warzywa,
- mini tortille,
- farsz zasmażany w cukinii.